Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ (PIE BY MEAT)

Αυτή την πίτα τη φτιάχνουν συνήθως στη Δυτική Θεσσαλία για βασιλόπιτα. Τότε την φτιάχνουν με κόθορο, δηλ. αφήνουν  το πρώτο φύλλο πιο μεγάλο να εξέχει & γυρίζεται σαν ρολό όπου έμπαινε το νόμισμα. Σαν πίτα είναι εύκολη αν έχετε βρασμένο κοτόπουλο ή χοιρινό.
Για τη γέμιση τσιγαρίζετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι & σβήνετε με το ζουμί του κρέατος που έχετε βράσει ή αν δεν έχετε με ζεστό νερό. Ρίχνετε μια χούφτα γλυκό τραχανά & βράζετε για λίγη ώρα.
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο βρασμένο χοιρινό ή κοτόπουλο, φέτα τυρί τριμμένο & ένα ή δυο αυγά χτυπημένα.
Για αυτή την πίτα απαιτούνται δώδεκα χειροποίητα φύλλα, που κατά το στρώσιμο καλύπτουμε το καθένα με λάδι. Μπορείτε να βάλετε έξι κάτω & έξι επάνω & τη γέμιση ανάμεσα ή τρία κάτω ,ένα τμήμα της γέμισης, δύο φύλλα, άλλο τμήμα της γέμισης, άλλα δύο φύλλα, πάλι γέμιση & τέλος τρία φύλλα. Ο δεύτερος τρόπος στρωσίματος λέγεται ραντιστός. Στη σημερινή πίτα χάραξα τα κομμάτια της πριν το ψήσιμο. Ψήσιμο περίπου 45 λεπτά σε μέτριο φούρνο. 
This usually make the pie in western Thessaly New Year cake. Then to make a roll of sheetes, that is. Let the first sheet larger bowing and turned like a roll where the coin entered. As a pie is easy if you have boiled chicken or pork.
For the filling fry chopped onion and extinguish with the juice of the meat you cook or if you do not have hot water. Pour a handful of sweet frumenty & cook for a while.
Add the chopped boiled pork or chicken, feta cheese and shredded one or two beaten eggs.
For this pie required twelve handmade cards, during the run-cover each with oil .You can put six down and six up and the filling between three or below, a portion of the filling, two sheets, another part of the filling, other two cards again and end stuffing three cards. The second way is called burn-basting. In today's pie engraved pieces before baking. Baking about 45 minutes in a moderate oven.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου