Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

"ΠΗΧΤΗ", ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ("PICHTI", MEMORY FROM MY MOTHER)


 Μαγείρεψα ένα χριστουγεννιάτικο φαγητό που το θυμάμαι να το μαγειρεύει από τα παιδικά μου χρόνια.

Βράζουμε ξεκοκκαλισμένη μοσχαροκεφαλή ή χοιρινό κεφάλι σε σημείο που να πέφτει το κρέας από τα κόκκαλα. Μαζί βράζουμε & ένα-δυο χοιρινά ποδαράκια για αποκομίσουμε το κολλαγόνο που περιέχει. 

Στραγγίζουμε το ζουμί & το κρατάμε κατά μέρος. Ξεκοκκαλίζουμε το κρέας & το ξαναβράζουμε μαζί με το ζουμί με αλάτι & πιπέρι & το κρυώνουμε στο ψυγείο. Ανεβαίνει το πάχος στην επιφάνεια  &το αφαιρούμε. Ξαναζεσταίνουμε ξανά να πάει μια βράση & προσθέτουμε σκόρδο, ξύδι & λίγο χυμό λεμονιού. Το τοποθετούμε σε φόρμα & προαιρετικά λίγα βρασμένα λαχανικά όπως αρακά ή κρότο σε λεπτές ροδέλες. Το φαγητό λόγω του κολλαγόνου στερεοποιείται γλήγορα. Διατηρείται στο ψυγείο &όταν θέλουμε κόβουμε φέτες & Το τρώμε κρύο όπως τα αλλαντικά. Το θυμάμαι να το μαγειρεύει πάντα στην παιδική μου ηλικία & ν α το τρώμε σε όλο το Δωδεκαήμερο. Το φαγητό αυτό είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα με την ονομασία πηχτή στο Βορρά & τσιλαδιά στο νότο.


I cook a Christmas meal that I remember cooking from my childhood.

Boil boned beef or pork head to the point where the meat falls from the bones. Boil together & a couple of pork legs to get the collagen it contains.

Drain the juice & keep it aside. Bone the meat & boil it again together with the juice with salt & pepper & cool it in the fridge. The thickness increases on the surface & we remove it. Bring to a boil again & add garlic, vinegar & a little lemon juice. Place it in a form & optionally a few boiled vegetables such as peas or click on thin slices. Food due to collagen solidifies quickly. It is kept in the refrigerator & when we want we cut it into slices & We eat it cold like the cold cuts. I remember him always cooking it in my childhood & eating it throughout the Twelve Days. This food is known throughout Greece as thick in the north & tsiladia in the south.

2 σχόλια:

  1. Έφαγα πολύ πρόσφατα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα και καίγομαι να ξανά φάω. Όμως για φορά στο τόσο γιατί όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ, Λίλα, μου θύμησες και την δική μου μανούλα με την υπέροχη πηχτή που έφτιαχνε κάθε χρόνο, ακριβώς κατ'αυτό τον τρόπο, και την λατρεύαμε όλοι για την νοστιμιά της!!!
    Καλή χρονιά, σου εύχομαι, με υγεία, αγάπη και χαρές στο σπιτικό σου!
    Μαριάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Powered By Blogger