Η παράδοση θέλει την παραμονή αλλά και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου να φτιάχνουμε Φανουρόπιτες κυρίως για να μας φανερώσει ο Άγιος πράγματα που έχουμε χάσει, για ευλογία και για υγεία.
Στις 27 Αυγούστου έκαστου έτους η Εκκλησία, τιμά τον Άγιο Φανούριο. Οι Εκκλησίες γεμίζουν με τη μυρωδιά από τις Φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 , καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα & δεν μιλούν (είναι σιωπηλές).
Αύριο εορτάζει το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου της ενορίας μου στα Τρίκαλα, αλλά στο ορεινό χωριό που βρίσκομαι έφτιαξα τη φανουρόπιτα μου ελαττώνοντας τα υλικά της συνταγής κατά τα δύο τρίτα διότι στο φουρνάκι μου δεν χωρά μεγαλύτερο ταψί. Την έκανα με 7 υλικά γιατί δεν είχα να προσθέσω καρύδια & σταφίδες που είναι η κανονική συνταγή με 9 υλικά.
¾ φλ .τσ. ο χυμό πορτοκάλι
¾ φλ. τσ. ζάχαρη
3/4 φλ.τς. ηλιέλαιο
1 σφηνάκι λικέρ
1 κ.γ .
1 1/2 κ.γ. μπαίκιν πάουντερ
2 φλ. τσ.
Στο χυμό προσθέτουμε το λάδι την ζάχαρη το κονιάκ και χτυπάμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά κοσκινισμένα με το αλεύρι . Παίρνουμε ένα ταψί λαδωμένο στον πάτο & στα τοιχώματα& ρίχνουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρώσει καλά και ξεφορμάρουμε .Στολίζουμε με ζάχαρη άχνη χρησιμοποιώντας για στένσιλ ένα δαντελένιο πετσετάκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου