Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ (MY OWN CAKE FOR THE DAY OF ST. FANOYRIOS)

 


Η παράδοση θέλει την παραμονή αλλά και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου να φτιάχνουμε Φανουρόπιτες κυρίως για να μας φανερώσει ο Άγιος πράγματα που έχουμε χάσει, για ευλογία και για υγεία.
Στις 27 Αυγούστου έκαστου έτους η Εκκλησία, τιμά τον Άγιο Φανούριο. Οι Εκκλησίες γεμίζουν με τη μυρωδιά από τις Φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 , καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα  & δεν μιλούν (είναι σιωπηλές).

Αύριο εορτάζει το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου της ενορίας μου στα Τρίκαλα, αλλά στο ορεινό χωριό που βρίσκομαι έφτιαξα τη φανουρόπιτα μου ελαττώνοντας τα υλικά της συνταγής κατά τα δύο τρίτα διότι στο φουρνάκι μου δεν χωρά μεγαλύτερο ταψί.  Την έκανα με 7 υλικά γιατί δεν είχα να προσθέσω καρύδια & σταφίδες που είναι η κανονική συνταγή με 9 υλικά.

¾ φλ .τσ. ο χυμό πορτοκάλι

¾ φλ. τσ. ζάχαρη

3/4 φλ.τς.  ηλιέλαιο

1 σφηνάκι λικέρ

1 κ.γ .κανέλα

1 1/2 κ.γ. μπαίκιν πάουντερ

2 φλ. τσ. αλεύρι

Στο χυμό προσθέτουμε το λάδι την ζάχαρη το κονιάκ και χτυπάμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά κοσκινισμένα με το αλεύρι . Παίρνουμε ένα ταψί  λαδωμένο στον πάτο & στα τοιχώματα& ρίχνουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρώσει καλά και ξεφορμάρουμε .Στολίζουμε με ζάχαρη άχνη χρησιμοποιώντας για στένσιλ ένα δαντελένιο πετσετάκι.


The tradition is to spend the eve and the celebration of Saint Fanourios on the eve of making pies mainly for the Saint to reveal to us things that we have lost, for blessing and for health.

On August 27th each year, the Church celebrates Saint Fanourios. The churches are filled with the smell of the Lanterns made by housewives. The materials used for Fanouropita are usually 7 or 9, as numbers 7 and 9 symbolize the mysteries of the church, the days of creation, but also the angel battalions. Always when the housewives make it they make sure there is a lit candle and incense & they are not talking (they are silent).
Tomorrow the chapel of Saint Fanourios of my parish in Trikala celebrates, but in the mountain village I am in I made my pie by reducing the ingredients of the recipe by two thirds because my oven does not fit a bigger pan. I made it with 7 ingredients because I did not have to add walnuts & raisins which is the normal recipe with 9 ingredients.

¾ φλ .τσ. the orange juice

¾ cup. sugar

3/4 cup sunflower oil

1 shot of liqueur

1 tbsp. Cinnamon

1 1/2 tbsp. baking powder

2 cups . flour
Add the oil, sugar and brandy to the juice and beat well to melt the sugar. Then add all the other ingredients sifted with flour. We take a pan oiled at the bottom & on the walls & we pour our mixture. Bake in a preheated oven at 160 degrees for 40 to 45 minutes. Let it crumble well and unmold. Decorate with powdered sugar using a lace napkin for stencils.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger