Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΡΑΝΟ (JAM CORNUS)

Τα κράνα στα ορεινά χωριά είναι ακόμη άγουρα, αλλά μου φέρανε δώρο κράνα ώριμα από ημιορεινό χωριό τα οποία έκανα μαρμελάδα με εξαιρετική επιτυχία. (Αν τα κράνα δεν είναι πολύ ώριμα κλεισμένα σε σακούλα στο ψυγείο ωριμάζουν σε λίγες μέρες).

Σχεδόν δυόμιση κιλά κράνα αφού τα έπλυνα καλά & αφαίρεσα τα κοτσάνια τα άχνισα σε μεγάλη κατσαρόλα χωρίς νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μετά σε σουρωτήρι με στενές τρύπες τα πίεσα αρκετά με εργαλείο για πουρέ & με τα χέρια για βγάλουν τον πολτό τους .Τόσα κράνα έδωσαν τρεισήμισι κούπες πολτό. Ο πολτός φαίνεται λίγος για την ποσότητα των φρούτων αλλά το μεγαλύτερο μέρος του φρούτου είναι το κουκούτσι. Σ τη φωτιά έβαλα τον πολτό με περίπου τον ίδιο όγκο σε ζάχαρη & μόλις ένα μικρό φλυτζάνι νερό. Το έβρασα ξαφρίζοντας το, λίγη ώρα χρειάζεται & προσέθεσα χυμό μισό  λεμονιού. Μόλις άρχισε να πήζει το έριξα καυτό στα βάζα. (Στο βάζο βάζουν τότε ένα κουτάλι για να απορροφήσει τη θερμοκρασία & να μην σπάσει το γυαλί). Εξαιρετική γεύση & πηκτικότητα. Η τελική ποσότητα μαρμελάδας 750 γραμ.

Thecornus in the mountain villages are still unripe, but they brought me as a gift mature cornus from a semi-mountain village which I made jam with great success. (If the cornus are not very mature, closed in a bag in the refrigerator, they mature in a few days).

Almost two and a half kilos of cornuts after I washed them well & removed the stalks and steamed them in a large pot without water until they soften. After straining with narrow holes I pressed them enough with a tool for puree & with my hands to take out their pulp. So man cornus gave three and a half cups of pulp. The pulp seems small for the amount of fruit but most of the fruit is the stone. I put the pulp with about the same volume in sugar & just a small cup of water on the fire. I boiled it while skimming it, it takes a while & I added the juice of half a lemon. As soon as it started to coagulate I threw it hot in the jars. (Στο βάζο βάζουν τότε ένα κουτάλι για να απορροφήσει τη θερμοκρασία & να μην σπάσει το γυαλί). Εξαιρετική γεύση & πηκτικότητα. Η τελικήποσότητα μαρμελάδας 750 γραμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger