Αφού κάνουμε μερικά χειροποίητα φύλλα για πίτα (στη ζύμη των οποίων αναμιγνύουμε και λίγη μαγιά), αλείφουμε το πρώτο με λιωμένο βούτυρο ή λάδι πασπαλίζουμε με τυρί φέτα τριμμένο με τα χέρια τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο, ξανά βουτύρωμα λιγο τριμμένο ωμό πράσσο, το ίδιο συνεχώς τυρί-πράσσο, μεχρι να τελειώσουν τα φύλλα, Τα διπλώνουμε όλα μαζί όπως στη σφολιάτα, ταα τοποθετούμε στο ταψί και πιέζουμε με τα δάχτυλα μέχρι να καλυφθεί λότο ταψί ,το ύψος γύρ ατο 1-1,5 εκ. και χαράζουμε μεγάλα κομμάτια και ψήνουμε στους 180ο μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
This pie was taught to me by my friend Poppy Panou-Kolovou, exactly as they make it in the village of Malakasi Kalambaka, and it is a variation of the "Schiuta" pie that we make in my own village, Krania Aspropotamou, and I describe it here:
https://lila365idees.blogspot.com/2017/04/stsiouta-simple-vlach-cheese-pie.html After making some handmade pie sheets (into the dough of which we also mix a little yeast), we spread the first one with melted butter or oil, sprinkle with feta cheese grated by hand, place the second one on top, again buttering a little grated raw leek, the same continuously cheese-leek, until the leaves are finished, fold them all together as in the puff pastry, place them in the pan and press with your fingers until the loto pan is covered, the height around 1-1.5 cm. and carve out large pieces and bake at 180 degrees until it turns pink.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου