Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΠΛΑΣΤΟΣ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ (WINTER PIE WITH PIECES OF PORK)

 Ο πλαστός, μια εύκολη πίτα με αλεύρι καλαμποκιού και διάφορα χόρτα που απαντάται σε όλον τον κορμό της Πίνδου από το Βορράς ως το Νότο με διάφορα ονόματα ,ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δυτ. Θεσσαλία.

Αρχίζουμε με τα χόρτα, τα ψιλοκόβουμε τα πλάνουμε καλά και τα τρίβουμε  με αλάτι. Λαδώνουμε το ταψί ή καλύτερα το αλείφουμε με μαργαρίνη , αν δεν είναι αντικολλητικό και κάνουμ έν ολύ πηχτό χυλόμε αλεύρι  καλαμποκιού, αλάτι, πιπέρι, λίγο γάλα και το ανάλογο νερό. το στρώνουμε στο ταψί με πάρα πολύ λεπτή στρώση.  Από πάνω βάζουμε τα τριμμένα και στυμένα λάχανα μια -δυο κουταλιές γλυκό τραχανά και χονδροκομμένο τυρί φέτα. Απάνω ραντίζουμε με αρκετό λάδι .πετάμε τ στρώση των χόρτων για είναι επίπεδη η επιφάνεια και πασπαλίζουμε με αλεύρι καλαμποκιού και ραντίζουμε με αρκετό νερό ώστε να καλυφθούν τα χόρτα χωρί να ταπιέσουμε. Και η τελευταία πινελιά οι τσγαρίδες από πάνω. παραδοσιακή λιχουδιά που τη βρίσκουμε πλέον στα παραδοσιακά κρεοπωλεία. Ψήσιμο  στους 200ο στη χαμηλότερη σκάλα του φούρνου μισ΄ώρα και μετά στη  μεσαία σκάλ μέχρι να ψηθεί η επιφάνεια.

Plastos, an easy pie made with corn flour and various greens that is found all over Pindos from the North to the South under various names, especially popular in the West. Thessaly.

We start with the greens, chop them finely, plan them well and rub them with salt. Grease the pan, or better yet, grease it with margarine, if it is not non-stick, and make a thick mixture of corn flour, salt, pepper, a little milk and the appropriate amount of water. spread it on the pan with a very thin layer. On top we put the grated and squeezed cabbages, a couple of spoons of sweet trachana and coarsely chopped feta cheese. Sprinkle with enough oil on top. throw away the layer of greens so that the surface is flat and sprinkle with sunflower flour and sprinkle with enough water to cover the greens without pressing them. And the final touch the pieces of pork with their fat on top. traditional delicacy that can now be found in traditional butcher shops. Bake at 200 degrees on the lowest level of the oven for half an hour and then on the middle level until the surface is cooked.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger