Ένα θεσσαλικό γλυκό ηλικίας 100 ετών!!!
Το έφτιαξα ακριβώς όπως το έφτιαχνε η μητέρα μου, το θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια!!!!!!!!
Είναι η γνωστή "μελαχροινή", ψημένη σε φόρμα, πουτίγκα την έλεγαν τότε & ήταν χαρακτηριστικό γλυκό που το πήγαιναν σε εορταστικές επισκέψεις ως δώρο.
Υλικά:
6 αβγά 6 κ.σ. ζάχαρη 6 κ.σ. καρύδια 6 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι 1 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι (προαιρετικά) 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ( ή 1κουτ. σόδα διαλ. σε λίγο κονιάκ 1/2 κ.γ. κανέλα Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 1 βανίλια Για το σιρόπι: 2 φλ. νερό 1 ½ φλ. ζάχαρη 1 ξύλο κανέλας Φλούδα από ½ πορτοκάλι 1 φέτα λεμόνι
Εκτέλεση
Με μίξερ χτυπάμε σε μπολ τα ασπράδια με ελάχιστο αλάτι μέχρι να σφίξουν και να γίνουν μαρέγκα Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Σε ένα τρίτο μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά δηλαδή καρύδια, φρυγανιά, σιμιγδάλι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλια. Σιγά σιγά προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων, λίγη μαρέγκα, λίγο από το μείγμα με τα στερεά υλικά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με το μιξερ στην χαμηλή ταχύτητα.
Το βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για περίπου 40επτά.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Για το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά [μετράμε από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός]. Ανοίγουμε τρυπούλες στην επιφάνεια της κοφτής και τη σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι ρίχνοντας το κουταλιά-κουταλιά.
Αφού απορροφήσει το σιρόπι το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα & το στολίζουμε με κομμένα γλυκά κουταλιού
Ενίοτε γαρνίρουμε το γλυκό με μαρέγκα. χρησιμοποιώντας κορνέ.
Η δόση μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας διότι σε κάθε αυγό αντιστοιχεί μια κουταλιά από τα άλλα στερεά υλικά.
A sweet Thessaly aged 100 years !!!
I made it exactly like my mother made it, I remember it from my childhood !!!!!!!!
Is the famous "brunette", baked in a mold, pudding was called then and was typical dessert that went on festive visits as a gift.
Materials:
6 eggs
6 tbsp. sugar
6 tbsp. walnuts
6 tbsp. grated toast or nut
1 tsp light semolina (optional)
2 tbsp. baking powder (or 1kg of baking soda in a little brandy)
1/2 tsp cinnamon
Grate 1 orange
1 vanilla
For the syrup:
2 cups water
1 ½ cup sugar
1 cinnamon stick
Orange peel
1 slice of lemon
With a mixer beat the egg whites with a little salt until they are firm and meringue
In another large bowl whisk the yolks with the sugar until they whiten and inflate.
In a third bowl mix the solid ingredients: walnuts, toast, semolina, baking powder, cinnamon, orange zest and vanilla.
Slowly add to the mixture of yolks, a little meringue, a little of the mixture with the solid materials and repeat until the ingredients are finished, stirring constantly with the mixer at low speed.
Put it in buttered form.
Bake in preheated oven at 175-180 degrees for about 40 minutes.
Allow the sweet to cool.
For the syrup:
Put all the ingredients in a saucepan and allow to boil for 7-8 minutes.
Remove the holes on the surface of the cutter and syrup it with warm syrup by pouring spoonful.
Once the syrup is absorbed, unload it on a platter and decorate it with spoon-cut sweets.
Occasionally garnish with meringue. using corn.
The dosage can be increased or decreased depending on the size of the mold because each egg corresponds to a spoonful of the other solid materials.
Το έφτιαξα ακριβώς όπως το έφτιαχνε η μητέρα μου, το θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια!!!!!!!!
Είναι η γνωστή "μελαχροινή", ψημένη σε φόρμα, πουτίγκα την έλεγαν τότε & ήταν χαρακτηριστικό γλυκό που το πήγαιναν σε εορταστικές επισκέψεις ως δώρο.
Υλικά:
6 αβγά 6 κ.σ. ζάχαρη 6 κ.σ. καρύδια 6 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι 1 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι (προαιρετικά) 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ( ή 1κουτ. σόδα διαλ. σε λίγο κονιάκ 1/2 κ.γ. κανέλα Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 1 βανίλια Για το σιρόπι: 2 φλ. νερό 1 ½ φλ. ζάχαρη 1 ξύλο κανέλας Φλούδα από ½ πορτοκάλι 1 φέτα λεμόνι
Εκτέλεση
Με μίξερ χτυπάμε σε μπολ τα ασπράδια με ελάχιστο αλάτι μέχρι να σφίξουν και να γίνουν μαρέγκα Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Σε ένα τρίτο μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά δηλαδή καρύδια, φρυγανιά, σιμιγδάλι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλια. Σιγά σιγά προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων, λίγη μαρέγκα, λίγο από το μείγμα με τα στερεά υλικά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με το μιξερ στην χαμηλή ταχύτητα.
Το βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για περίπου 40επτά.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Για το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά [μετράμε από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός]. Ανοίγουμε τρυπούλες στην επιφάνεια της κοφτής και τη σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι ρίχνοντας το κουταλιά-κουταλιά.
Αφού απορροφήσει το σιρόπι το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα & το στολίζουμε με κομμένα γλυκά κουταλιού
Ενίοτε γαρνίρουμε το γλυκό με μαρέγκα. χρησιμοποιώντας κορνέ.
Η δόση μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας διότι σε κάθε αυγό αντιστοιχεί μια κουταλιά από τα άλλα στερεά υλικά.
A sweet Thessaly aged 100 years !!!
I made it exactly like my mother made it, I remember it from my childhood !!!!!!!!
Is the famous "brunette", baked in a mold, pudding was called then and was typical dessert that went on festive visits as a gift.
Materials:
6 eggs
6 tbsp. sugar
6 tbsp. walnuts
6 tbsp. grated toast or nut
1 tsp light semolina (optional)
2 tbsp. baking powder (or 1kg of baking soda in a little brandy)
1/2 tsp cinnamon
Grate 1 orange
1 vanilla
For the syrup:
2 cups water
1 ½ cup sugar
1 cinnamon stick
Orange peel
1 slice of lemon
With a mixer beat the egg whites with a little salt until they are firm and meringue
In another large bowl whisk the yolks with the sugar until they whiten and inflate.
In a third bowl mix the solid ingredients: walnuts, toast, semolina, baking powder, cinnamon, orange zest and vanilla.
Slowly add to the mixture of yolks, a little meringue, a little of the mixture with the solid materials and repeat until the ingredients are finished, stirring constantly with the mixer at low speed.
Put it in buttered form.
Bake in preheated oven at 175-180 degrees for about 40 minutes.
Allow the sweet to cool.
For the syrup:
Put all the ingredients in a saucepan and allow to boil for 7-8 minutes.
Remove the holes on the surface of the cutter and syrup it with warm syrup by pouring spoonful.
Once the syrup is absorbed, unload it on a platter and decorate it with spoon-cut sweets.
Occasionally garnish with meringue. using corn.
The dosage can be increased or decreased depending on the size of the mold because each egg corresponds to a spoonful of the other solid materials.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου