Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ & ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ (WISHES FOR THE NEW YEAR WITH A CALENDAR & MANY MEMORIES)

Στην πρώτη ανάρτηση του blog μου για τον καινούργιο χρόνο θέλω να σας στείλω τις πιο θερμές ευχές μου & να σας παροτρύνω να φτιάξετε το δικό σας προσωπικό ημερολόγιο για το έτος 1918, εντάσσοντας σ΄αυτό την αγαπημένη φωτογραφία σας ακολουθώντας τις οδηγίες εδώ: https://photofunia.com/categories/christmas/calendar & να μοιραστώ μαζί σας τις αναμνήσεις μου από τη βασιλόπιτα της Θεσσαλίας στα παλιότερα χρόνια.
Μέχρι και τη δεκαετία του1970 στη δυτική Θεσσαλία, αλλά νομίζω και σε όλο το θεσσαλικό κάμπο η πρωτοχρονιάτικη πίτα δεν ήταν μια βασιλόπητα τύπου κέικ ή τσουρεκιού που έχουμε σήμερα .
Ήταν μια μεγάλη κρεατόπιτα που έφτιαχνε η νοικοκυρά του σπιτιού την παραμονή & κοβόταν & τρωγόταν στο μεσημεριανό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.
Η φίλη μου Στέλλα Κομματά https://www.facebook.com/stella.kommatageorgali.5?hc_ref=ARTqIVr_D-qPcMmA6GLa8HW4M09lOS28pUwoXd9THqfAa37efn7ZCVh4Qc7khu0bCKI&pnref=story εξηγεί εδώ:
Χοιρινό ή βρασμένη κότα- κρεμμύδια ξερά-1 κουπα γλυκο τραχανα-λαδι,αλατι,πιπερι.
Εκτελεση ,
Πρώτα η γέμιση:Βράζουμε το κρέας και στον χοντρό τρίφτη τρίβουμε τα κρεμμύδια. Αφαιρούμε το κρέας και στον ζωμό που έμεινε ρίχνουμε τον γλυκό τραχανά. Πλένουμε τα κρεμμυδια και τα σωταρουμε με λιγο λαδι.Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το σωτάρουμε με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι...μετά το σωτάρισμα ρίχνουμε και τον τραχανά (που έβρασε στο ζωμό).
Τα φύλλα τώρα...Το ζυμάρι για τα φύλλα να μην είναι ούτε σφιχτό,ουτε μαλακό. Λαδωνουμε το ταψι. Στρωνουμε στην αρχη δύο φυλλα, ρίχνουμε λαδι...στο επόμενο φύλλο ρίχνουμε γέμιση. Επαναλαμβανουμε μεχρι να τελειωσουν τα φυλλα. Κάπου τοποποθετούμε & το τυχερό νόμισμα. Τελειώνοντας τα φυλλα, ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180΄ . 
Τα φύλλα στις πίτες ήταν πολύ μεγαλύτερα από το ταψί & τέλος τύλιγαν τις άκρες τους σε ρολό, τα λεγόμενα κόθωρα & κάπου εκεί έκρυβαν το τυχερό νόμισμα.
Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς όλη  η οικογένεια καθόταν στο τραπέζι & αφού έτρωγαν την καθιερωμένη σούπα, η νοικοκυρά τοποθετούσε στο κέντρο του τραπεζιού την πίτα μέσα στο ταψί.(Συνήθως ήταν ένα μεγάλο ρηχό ταψί το λεγόμενο σινί) & ο νοικοκύρης του σπιτιού αφού την έστριβε τρεις φορές για το καλό την έκοβε σε τρίγωνα κομμάτια & ο κάθε συνδαιτημόνας έπαιρνε το κομμάτι που βρισκόταν μπροστά του.
Τα παλιότερα χρόνια (εγώ πρόλαβα το έθιμο στην παιδικήμου ηλικία), εκτός από το φλουρί η κάθε οικογέμεια έβαζε ένα σημάδι από τα περιουσιακά της στοιχεία: Κλήμα για τα αμπέλια, χαλίκι για τα μαντριά των ζώων, άχυρο για τα χωράφιακλπ. Θυμάμαι τη γιαγιά μου που είχε ένα μερίδιο σε ένα δάσος έβαζε γι΄αυτό ένα κομματάκι δαδί! Μάλλον το έθιμο είχε προκύψει από τις μεγάλες παλιές αγροτικές οικογένειες που κατ΄αυτόν τον τρόπο μοίραζαν τις αγροτικές εργασές στο νέο έτος. Μάλιστα δε αν στη οικογένεια υπήρχαν αγόρια & κορίτσια της παντρειάς έβαζαν και ένα δαχτυλιδάκι κι όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα παντρευόταν μέσα στο νέο χρόνο!
Ήταν ένα έθιμο  που έσβησε κι αυτό μαζί με τα αυθόρμητα κάλαντα των παιδιών & πολλά άλλα στην πορεία του χρόνου.
In the first post of my blog for the new year I want to send you my warmest wishes & urge you to make your own personal calendar for the year 1918, incorporating your favorite photo by following the instructions here: https://photofunia.com/categories/christmas/calendar & share with you my memories of Thessaly's pie in past years.
Until the 1970s in western Thessaly, but I think throughout the Thessalian plain, the New Year's pie was not a roasted type of cake or brioche that we have today.
It was a great meat pie that made the housewife home stay & was cut and eaten at the lunch table New Year.
My friend Stella https:https://www.facebook.com/stella.kommatageorgali.5?hc_ref=ARTqIVr_D-qPcMmA6GLa8HW4M09lOS28pUwoXd9THqfAa37efn7ZCVh4Qc7khu0bCKI&pnref=storyparty explains here:
Pork or boiled hen- onions dry-1 bunch sweet stalk-oil, salt, pepper.
First stuffing: Boil the meat and rub the onion in the thick grater. Remove the meat and broth stayed Pour the sweet Trahanias. Wash onions and sauté with a little oil. Cut the meat in small pieces and saute it with onions. Add salt, pepper ... after the pour and sauteing Trahanias (which was boiled in broth)
The leaves now ... The dough for the leaves is not either tight or soft. Grease the pan. Spread the beginning two cards, add oil ... the next sheet pour stuffing. Repeat until the sheets are finished.
The sheets now ... The dough for the leaves is not either tight or soft. Grease the pan. Spread the beginning two sheets, add oil ... the next sheet pour stuffing. Repeat until the sheets are finished. Somewhere topopothetoume & lucky coin. Finishing the sheets, sprinkle with water. Bake for 1 hour at 180΄.
Leaves pies were much larger than the tin and finally wrapped the
edges roll, called kothora & hid somewhere lucky coin.
Noon New Year all family sat down at the table and he ate  soup,the housewife placed on the table the pie in the pan. (Usually it was a large shallow baking dish called sini) and the landlord of the house after the twisted three times for goodness  he cut into triangles pieces & each co-worker took the piece that was in front of him.
Over the past years (I did the custom in childhood), apart from the coim, each family put a mark on its assets: grapes for vines, gravel for animals, straw for fields, etc. I remember my grandmother who had a share in a forest put a piece of tinder for it! Probably the custom had arisen from the great old rural families who in so doing shared the agricultural work in the New Year.
In fact, if there were boys and girls in marriage, they also put a ring and anyone who found it believed they would get married in the new year!
It was a custom that died out with spontaneous children's carols and much more in the course of time.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger