Σας εξηγώ λεπτομερώς πως κάνω την παραδφοσική χορτόπιτα Τρικάλων όπωτην έμαθα από τη μητέρα μου. (Λαχανόπιτα τη λέμε στα σταΤρίκαλα, λάχανα λέμε τα διάφορα χόρτα, ενώ τα λάχανα τα λέμε κραμπολάχανα). Τια
τη γέμιση χρειάζονται περίπου 800 γραμ. χόρτα δηλ. σπανάκι,λάπατα,τσουκνίδες, σέσκουλα (παζιά) πρασσόφυλλα , μυρώνια, μυριστικά & ότι άλλο βρίσκετε ανάλογα με την εποχή από τα οποία μόνο το ένα τρίτο να είναι σπανάκι , όχι περισσότερο γιατί το σπανάκι βγάζει πολλά υγρά.Αυτά τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα πλύνουμε . Σ αυτή την κατάσταση μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο περίπου μια εβδομάδα. Την ημέρα που θα φτιάξουμε την πίτα τα πλένουμε πολύ καλά & τα τοποθετούμε σε στραγγιστήρι αλατίζοντας τα καλά για να βγάλουν τα υγρά τους .
Περίπου δύο κούπες θρυμματισμένη φέτα ή μείγμα φέτας & ανθότυρου. Αν η πίτα μας θέλουμε να είναι νηστίσιμη παραλείπουμε τη φέτα.Για την πίτα χρειάζονται δώδεκα λεπτά φύλλα. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο τύπου χωριάτικο χρειάζονται λιγότερα. Προτιμήστε φύλλο που υπάρχει σε σχήμα κατάλληλο για στρογγυλό ταψί.
Εγώ φτιάχνω μόνη μου φύλλο της βέργας δεν είναι δύσκολο , προσπαθήστε το.
Για μια πίτα για στρόγγυλο ταψί που να χωράει στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας χρειάζονται:
Σχεδόν τέσσερις κούπες αλεύρι μαλακό
Σχεδόν μιάμιση κούπα νερό (καλύτερα επιτραπέζιο εμφιαλωμένο που δεν περιέχει χλώριο).
Μια κουταλιά λάδι. Μια κουταλιά ξύδι.
Μισό κουταλάκι αλάτι. Ένα κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ.
Αυτά τα ζυμώνετε καλά & χωρίζετε τη ζύμη σε δώδεκα μπαλάκια.
Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή επιλέξτε το πρόγρμμα μόνον ζύμωμα , ζυμώνεται καλά, εγώ αυτό κάνω.
Ετοιμάστε πρώτα τη ζύμη & μετά ετοιμάστε τα χόρτα, η ζύμη πρέπει να περιμένει λίγο να ωριμάσει.
Κατόπιν ανοίγω τα φύλλα με τον πλάστη (βέργα) πασπαλίζοντας το κάθε μπαλάκι με νιζεστέ. (Βοηθά πολύ στο άνοιγμα του φύλλου. Αν εξασκηθείτε μπορείτε να κάνετε τόσο λεπτά φύλλα που βάζοντας τα πάνω από εφημερίδα μπορείτε να διαβάσετε τα γράμματα!!!!!!!!!!!),
Εγώ έχω εξασκηθεί να τα ανοίγω δυο-δυο ή τρία-τρία για εξοικονόμηση χρόνου.
Για την ανωτέρω πίτα τα τρία πρώτα φύλλα που θ' απλώσετε να τα ξηράνετε λίγο σε φούρνο σε θερμοκρασία 75-100ο Κ για να μπορούν ν' απορροφήσουν τα υγρά των χόρτων. Σε όλες τις πίτες με υδαρή γέμιση το στεγνωμένο φύλλοστο ψήσιμο απορροφά την παραπάνω υγρασία.
Μόλις ζυμώσετε τη ζύμη τρίψτε & στεγνώστε καλά τα λάχανα. Λαδώστε καλά το ταψί. Στρώνετε πρώτα τέσσερα φύλλα χωρίς να το ζαρώνετε , αλείφοντας το καθένα με λάδι χρησιμοποιώντας πινέλο σιλικόνης . Τα φύλλα πρέπει να ξεχειλίζουν απ' το ταψί. Βάζετε ένα ψημένο φύλλο.
Υπολογίζετε να μείνουν τρία φύλλα (τα καλύτερα) για την πάνω επιφάνεια.
Πάνω από το ψημένο φύλλο πασπαλίζουμε ένα τμήμα από τα στραγγισμένα χόρτα & τη θρυμματισμένη φέτα. Συνεχίζουμε με ένα φύλλο ωμό, λαδώνουμε, ένα ψημένο μέχρι να τελειώσουμε τα χόρτα. Γιαυτό η πίτα λέγεται ραντιστή , γιατί τα υλικά πέφτουν πασπαλιστά.
Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων προς τα μέσα . Παλιότερα που τα ταψιά ήταν μεγαλύτερα & οι πίτες ψήνονταν σε παραδοσιακούς φούρνους γύριζαν τα περισσεύματα των φύλλων στριφτά σχηματίζοντας το λεγόμενο "κόθωρο". Τέλος στρώνουμε τα τρία τελευταία φύλλα λαδώνοντας τα. Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας πιέζοντας το μαχαίρι ως τον πάτο ή σε ρόμβους (μπακλαβαδωτά) ή σε τρίγωνα όπως έκανα εγώ βάζοντας ένα ποτήρι στο κέντρο. Ψήνουμε στους 180ο Κ περίπου μια ώρα ώσπου να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια. Τρώγεται ζεστή ή κρύα με τη συνοδεία γιαουρτιού.
Δεν είναι κάτι πολύ εύκολο αλλά αξίζει τον κόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου