Την καθαροβδομάδα (την εβδομάδα μετά την Καθαρή Δευτέρα) που λίγο-πολύ όλοι νηστεύουν έφτιαξα μια ξεχασμένη παλιά πίτα, τη μεσιακή λαχανόπιτα. Ήταν η αγαπημένη πίτα του νουνού μου & την έφτιαξα ακριβώς όπως την έφτιαχνε η νουνά μου στην νηστίσσιμη εκδοχή της.
Για την πίτα αυτή απαιτούνται περίπου 10 λεπτά χειροποίητα φύλλα που τα πρώτα οχτώ μεγαλύτερα του ταψιού τα στρώνουμε σε ένα στρόγγυλο ταψί λαδώνωντας τα ανάμεσα. Τα παλιά χρόνια σε περιόδους αυστηρής νηστείας χρησιμοποιούσαν σουσαμόλαδο αντί του απαγορευομένου ελαιολάδου (τα υπόλοιπα σπορέλαια δεν ήταν γνωστά). Κατόπιν βάζουμε στο ταψί τη γέμιση η οποία αποτελείται από καλα πλυμένα, αλατισμένα & τριμμένα διάφορα χόρτα & όταν υπάρχουν ψιλοκομμένα τσιγαρισμένα πράσσα. Αφού βάλουμε από πάνω τα δύο τελευταία φύλλα λαδωμένα, στρίβουμε ρολό τα περιθώρια, το λεγόμενο κόθωρο. Χαράζουμε την πίτα σε τρίγωνα, προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι & την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Στην αρτυμένη εκδοχή της μέσα στη γέμιση προστίθεται τυρί φέτα σπασμένη με το πηρούνι & όταν σερβίρεται Ανοίγεται το κάθε τρίγωνο κομμάτι & μέσα σ΄αυτό μπαίνει μια γεμάτη κουταλιά γιαούρτι.
In the weekend (the week after Clean Monday), which almost all fast, I made a forgotten old pie, the middle-leafy pie. It was the favorite pie at my mind and I made the right opotin was making my Nunez in itw lenten version.
For this pie it takes about 10 minutes of handmade leaves that weigh the first eight larger ones of the pan in a round baking pan by lubricating them between. Then put in the pan the filling consisting of well washed, salted & grated various greens & when there are chopped toasted leeks. After we put the two last oiled leaves on top, roll the margins, the so-called slant. Pick the pie in triangles, optionally sprinkle with sesame seeds and bake in a medium oven until rosso starts. In its flavored version in the filling is added feta cheese broken with the fork & when served. Each triangle piece is opened and a whole spoonful of yogurt comes in.
Για την πίτα αυτή απαιτούνται περίπου 10 λεπτά χειροποίητα φύλλα που τα πρώτα οχτώ μεγαλύτερα του ταψιού τα στρώνουμε σε ένα στρόγγυλο ταψί λαδώνωντας τα ανάμεσα. Τα παλιά χρόνια σε περιόδους αυστηρής νηστείας χρησιμοποιούσαν σουσαμόλαδο αντί του απαγορευομένου ελαιολάδου (τα υπόλοιπα σπορέλαια δεν ήταν γνωστά). Κατόπιν βάζουμε στο ταψί τη γέμιση η οποία αποτελείται από καλα πλυμένα, αλατισμένα & τριμμένα διάφορα χόρτα & όταν υπάρχουν ψιλοκομμένα τσιγαρισμένα πράσσα. Αφού βάλουμε από πάνω τα δύο τελευταία φύλλα λαδωμένα, στρίβουμε ρολό τα περιθώρια, το λεγόμενο κόθωρο. Χαράζουμε την πίτα σε τρίγωνα, προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι & την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Στην αρτυμένη εκδοχή της μέσα στη γέμιση προστίθεται τυρί φέτα σπασμένη με το πηρούνι & όταν σερβίρεται Ανοίγεται το κάθε τρίγωνο κομμάτι & μέσα σ΄αυτό μπαίνει μια γεμάτη κουταλιά γιαούρτι.
In the weekend (the week after Clean Monday), which almost all fast, I made a forgotten old pie, the middle-leafy pie. It was the favorite pie at my mind and I made the right opotin was making my Nunez in itw lenten version.
For this pie it takes about 10 minutes of handmade leaves that weigh the first eight larger ones of the pan in a round baking pan by lubricating them between. Then put in the pan the filling consisting of well washed, salted & grated various greens & when there are chopped toasted leeks. After we put the two last oiled leaves on top, roll the margins, the so-called slant. Pick the pie in triangles, optionally sprinkle with sesame seeds and bake in a medium oven until rosso starts. In its flavored version in the filling is added feta cheese broken with the fork & when served. Each triangle piece is opened and a whole spoonful of yogurt comes in.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου