Τα φρούτα αφθονούν στα ορεινά αυτόν τον καιρό κι έτσι έφτιαξα μαρμελάδα δαμάσκηνο με δύο τρόπους:
Πρώτα έφτιαξα μαρμελάδα από μεγάλα ανοιχτόχρωμα δαμάσκηνο, από τα οποία βγαίνει το κουκούτσι με ευκολία. Αφού πλύνουμε τα δαμάσκηνα χαράζουμε με μαχαιράκι στο σημείο του κοτσανιού ένα σταυρό καθώς και στην άλλη πλευρά και μπήγωντας το μαχαίρι αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με ζάχαρη ίση με τα 2/3 του βάρους των φρούτων και ένα φλυτζάνι νερό . Βράζουμε μόνο πέντε λεπτά και με έναπηρούνι προσεκτικά αφαιρούμε τις φλούδες που ανβαίνουν στην επιφάνεια. Μετά από ένα εικοσιτετράωρο, αφού βγαλει όλατα υγρά της δένουμε το σιρόπι αρωματίζωντας με φύλλα αρμπαρόριζας δεμένα σε τούλι πρός το τέλος προσθέτουμε χυμό μισού λεμονιού.
Η δεύτερη μαρμελάδα έγινε με σκούρα δαμάσκηνα μικρότερου μεγάθους που το κουκούτσι τους δεν βγαίνει. Πλένουμε τα δαμάσκηνακαι τα βαζουμε σε κατσαρόλα χωρις νερό. Βράζουμε πολύ λίγο και ζεστά τα πιέζουμε σε σουρωτήρι να βγει ο πολτός και να μείνουν τα κουκούτσια και οι φλούδες . Η απατούμενη ζάχαρη είναι ίση με τα 2/3 του όγκου του πολτού μετρώντας με ποτήρια. Αρωματίζουμε με αρμπαρόριζα όπως και στην άλλη μαρμελάδα. Βράζουμε μέχρι να δέσει προσθέτονται το χυμό λεμονιού λίγο πριν το τέλος.
Και στις δύο περιπτώσεις ρίχνουμε καυτή τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και όταν κρυώσει η επιφάνεια πήζει.Τα δαμάκηνα έχουν αρκετή πηκτίνη και δεν χρειάζωνται προσθήκη μήλου όπως άλλες μαρμελάδες. Η μαρμελάδα διατηρείται πολύ καιρό εκτός ψυγείου, το καπάκι δεν είναι απαραίτητο, μπορείτε να την τοποθετήσετε σε βάζα που έχουν χαθεί τα καπάκια τους, μόνο καλύψτε τα με μεμβράνη τροφίμων κι αν θέλετε με πανάκια κομμένα κυκλικά με οδοντωτό ψαλίδι και στερεωμένα με λαστιχάκια!
First, I made jam from large, light-colored plums, from which the stone comes out easily. After washing the plums, carve a cross with a knife at the point of the stem as well as on the other side, and inserting the knife, remove the pit. Put them in a saucepan with sugar equal to 2/3 of the weight of the fruit and a cup of water. Boil for only five minutes and with a fork carefully remove the skins that rise to the surface. After twenty-four hours, after it has drained all its liquids, tie the syrup flavoring it with burdock root leaves tied in tulle and towards the end add juice of half a lemon.
The second jam was made with dark plums of a smaller size whose pits do not come out. Wash the plums and put them in a pot without water. Boil very little and while still hot, press them through a strainer to remove the pulp and leave the seeds and skins. The caster sugar is equal to 2/3 of the volume of the pulp measured by glasses. Flavor with burdock root as in the other jam. Boil until it sets, adding the lemon juice just before the end.
In both cases, pour the hot jam into sterilized jars and when it cools down, the surface hardens. Plums have enough pectin and do not need the addition of apple like other jams.The jam keeps for a long time outside the fridge, the lid is not necessary, you can put it in jars that have lost their lids, just cover them with food film and if you want with cloths cut in circles with serrated scissors and fixed with rubber bands!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου