Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Η "ΠΛΑΤΣΙΑΤΟΥΡΑ", ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ (BLATSARA OR "PLATSIATOURA", A FORGOTTEN PIE)

Η Γκόλφω Νικολού στην ομάδα της "Οι συνταγές της Γκόλφως" δείχνει λεπτομερώς μια συνταγή για μια παραδοσιακά ηπειρώτικη χορτόπιτα. Η πίτα αυτή ήταν παλιότερα γνωστή στο θεσσαλικό κάμπο με το όνομα "πλατσιατούρα".
Για ένα ταψί μέτριο 32 ×24
1 χούφτα άνηθο,
μαϊντανό,
μακεδονήσι
Μια τσιμπιά δυόσμο οπωσδήποτε
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
Φέτα μπόλικη τριμμένη
Μισή χούφτα τραχανά ψιλό η φλιτζανάκι ρύζι
Ελαιόλαδο και αλάτι λίγο αν το τυρί σας είναι αλμυρό.
Τα ανακατεύετε όλα αυτά μαζί καλά να μαλακώσουν και τα αφήνετε σκεπασμένα μέχρι να κάνετε τον χυλό.
Για τον Χυλό
Μισή κούπα του  σιμιγδάλι ψιλό
Μισή κούπα αλεύρι
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
1 κεσεδάκι νερό περίπου
αλάτι(όχι πολύ)
Τα ανακατεύετε όλα καλά με ένα σύρμα να γίνει ένας χυλός στερεός.
Λαδώνετε αρκετά το ταψί ρίχνετε λίγο σιμιγδάλι παντού και μετά ρίχνετε τον μισό χυλό περίπου ίσα να στρώσετε τον πάτο του ταψιού καλά με τα χέρια σας η με μια σπάτουλα.
Βάζετε από πάνω τα χορταρικά σας και τα πατάτε ελαφρώς με την παλάμη σας να ισιώσουν και κατόπιν ρίχνετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο στον υπόλοιπο χυλό λίγο νερό ανακατεύετε και ρίχνετε παντού πάνω από τα χόρτα τόσο ώστε να έχετε μια λεπτή στρώση με την βοήθεια των χεριών σας φυσικά (μπορεί να μην τον πάρει όλο τον χυλό που σας έμεινε ,εσείς βάλτε όσο χρειαζόσαστε). ρίχνετε λίγο λαδάκι παντού πάνω στην πίτα και ελάχιστο σιμιγδάλι αν θέλετε και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου πάνω κάτω εστία μέχρι να ξεροψηθεί ο πάτος,αν δεν έχει πάρει πολύ χρώμα από πάνω ανεβάστε το ταψί σας στην μεσαία σχάρα.Εγώ χρησιμοποίησα μεγαλύτερο ταψί & αύξησα το χυλό προσθέτοντας περισσότερο νερό & σχεδόν μια κούπα αλεύρι καλαμποκιού. 
Εδώ βλέπετε video κατασκευής:
https://www.facebook.com/golfonikolou/videos/2725982940756738/ 
Golfo Nikolou in the group "recipes of Golfo" shows a detailed recipe for a traditional pie of Epirus. This pie was formerly known in the Thessalian plain under the name "placiatura".
For a medium baking dish 32 × 24
1 handful of dill,
parsley,
A mint sting anyway
3 fresh onions
Slice of large grated
Half a handful of fried rice or a cup of rice
Olive oil and salt if your cheese is salty.
Stir all together well to soften and leave covered until you make the batter.
For Porridge
Half mug of semolina finely
Half a mug of flour
1 teaspoon strained yogurt
1 egg
1 teaspoon of water approx
salt (not much)
Stir everything well with a wire to become a slurry.
Lubricate the pan quite a bit, pour a little semolina everywhere and then half the porridge to coat the bottom of the pan well with your hands or with a spatula.
Put your herbs on top and lightly press them with your palm straightened and then pour 3 tablespoons of the remaining porridge in a little water, stir and sprinkle over the greens so that you have a thin layer with the help of your hands. may not get all the porridge left over, you put in as much as you need). pour a little oil all over the pie and a little semolina if you like and bake in a preheated oven at about 200 degrees above the bottom of the oven until the bottom is bubbly, if it doesn't get too high, raise your baking tray on the middle rack. & I increased the porridge by adding more water & almost a mug of corn flour.
Here you see video of construction:
https://www.facebook.com/golfonikolou/videos/2725982940756738/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger