Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (TRADITIONAL THESSALY PUMKIN PIE)

Αυτή η πίτα γινόταν από παλιά σε όλη τη Δυτική Θεσσαλία με τον τρόπο αυτό από τον Ιούνιο που βγαίναν οι πρώτες κολοκύθες μέχρι τα Χριστούγεννα που μπορούσαν τότε να διατηρήσουν τις κολοκύθες.
 Για να φτιάξουμε αυτή την πίτα  χρειαζόμαστε μια επιμήκη κολοκύθα, την οποία αφού την κόψουμε εγκάρσια, πετάμε τα σπόρια της & με ένα αιχμηρό κουτάλια ξύνουμε το εσωτερικό της βαθιά μέχρι τη φλούδα με ένα αιχμηρό κουτάλι ή με το εργαλείο που βγάζουμε μπαλάκια από πατάτα.
Παλιότερα την ξυσμένη κολοκύθα την έβραζαν ελαφρά να μαλακώσει λίγο. Σήμερα μπορούμε να την ψιλοκόψουμε στο μπλέντερ με ελάχιστες στροφές & τη βάζουμε σε στραγγιστήρι να στραγγίξει. 
Ετοιμάζουμε με αυτή τη γέμιση με ένα μείγμα από την τριμμένη κολοκύθα, αυγά χτυπημένα αρκετή χοντροτριμμένη αλμυρή φέτα &μισή κούπα γλυκό τραχανά για να απορροφήσει τα υγρά.
Στρώνουμε σε ταψί πρώτα τρία χειροποίητα φύλλα λαδωμένα με ένα μείγμα λιωμένου βουτύρου & λαδιού. Μέτά το 1/3 της γέμισης, δύο φύλλα, πάλι το 1/3 της γέμισης, δύο φύλλα, ξανά το 1/3 της γέμισης& τέλος δύο ή τρία φύλλα. Σύνολο φύλλων 8-9. Τα ενδιάμεσα φύλλα ζαρωμένα . Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια & την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια της.
This pie had been made all over Western Thessaly for a long time, from June when the first pumpkins came out until Christmas, when they could then keep the pumpkins.
To make this pie we need a long gourd, which he cut the cross, throwing her and with a sharp spoons spores scrape the inside of the deep to the skin with a sharp spoon or the tool that we take balls of potato.
Previously, the grated pumpkin was slightly boiled to soften. Today we can chop it in the blender with a little bending and put it in a drain to drain.
Prepare with this filling with a mixture of grated pumpkin, eggs beaten enough chontrotrimmeni salty feta and half cup sweet trachana to absorb liquids.
Lay the first three handmade leaves oiled with a mixture of melted butter and oil. After 1/3 of filling, two sheets, again 1/3 of filling, two sheets, again 1/3 of filling, and finally two or three sheets. Total Sheets 8-9. The intermediate leaves are wrinkled. Chop the pie into pieces and bake in a medium oven until lightly browned.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου