Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

"ΓΚΑΓΚΟΣΑ" ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΠΙΤΑ ("GAGOSSA" A FORGOTTEN PIE)




Σήμερα έφτιαξα μια πίτα βλάχικη τη "γκαγκόσα" καθώς την έφτιαχνε η μητέρα μου & τη θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια. Είναι μια πίτα που γίνεται από πράσα & αλεύρι καλαμποκιού & την έφτιαχναν κάθε χειμώνα μετά τις πρώτες παγωνιές γιατί τα πράσα είναι πιο γλυκά αφού ξεπαγώσουν. Δεν υπάρχουν σαφείς αναλογίες.  Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα πράσα καθώς & λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια τα βράζουμε λίγα λεπτά & τα στραγγίζουμε & τα στύβουμε καλά. Κατόπιν ανακατεύουμε με τα στυμμένα πράσα τριμμένο τυρί φέτα προσθέτουμε πιπέρι & αλάτι γιατί τα πράσσα είνια γλυκό λαχανικό.. Λαδώνουμε με λάδι αντικολλητικό ταψί.& πασπαλίζουμε το ταψί με αλεύρι καλαμποκιού το ραντίζουμε με νερό & λίγο γάλα ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ λεπτό στρώμα. Τοποθετούμε αλλεπάλληλες στρώσεις μείγματος πράσων & αλευριού καλαμοκιού σε πολύ λεπτές στρώσεις ραντίζοντας διαρκώς με νερό, γάλα & λάδι. Καλύπτουμε την επιφάνεια με λεπτό στρώμα αλευριού. Η επιφάνεια πρέπει να είναι πολύ υγρή. Τα παλιά χρόνια τοποθετούνταν πάνω στο ταψί μερικά κομμάτια τσιγαρίδες (κομματάκια χοιρινού κρέατος με το λίπος του). Δεν είχα σήμερα να βάλω, τότε έδιναν στο φαγητό ιδιαίτερη νοστιμιά. Η πίτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινήσει  πάνω & κάτω. Τρώγεται συνοδεία γιαουρτιού.
Today I made a pie Vlach the " gkagkosa " as she was making my mother & I remember from my childhood . It's a pie made ​​from leeks and corn flour used to make each & the winter after the first frost because leeks are sweeter after thaw . There are clear analogies . Cut into small pieces the leek as a few green onions & cook a few minutes & drain & squeeze the well . Then stir in the leeks squeezed grated feta cheese , add salt & pepper because leeks einia sweet vegetable .. Grease a non-stick pan with oil . & Sprinkle the pan with corn flour sprinkle with water and a little milk to create a very thin layer . Place successive layers of leek mixture & flour kalamoki in very thin layers basting constantly with water , milk and oil . Cover the surface with a thin layer of flour . The surface must be very wet . The old year was placed on the pan a few pieces tsigarides ( pieces of pork meat with fat ) . I had to put today , then gave the food a special flavor. The pie baking wants some time until rodokokkinisei up & down . Eaten escort yogurt .

2 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα....μου αρεσουν τα παραδοσιακά του κάθε τόπου...χάιρομαι που τα τηρειται..φαινεται νόστιμη και ωραία πίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Powered By Blogger