Δευτέρα 21 Απριλίου 2025

ΤΑ ΕΦΕΤΕΙΝΑ ΜΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ (MY EASTER BREADS FOR THIS YEAR)

Ακολουθώντας τις οδηγίες που  περιγράφω παρακάτω έφτιαξα τα φειτινά μου τσουρέκια με μεγάλη επιτυχία,που τα ζυμωσα στον αρτοπαρασκευαστή επιλέγοντας το περόγρμαμμα ζύμωμα και φούσκωμα.   Η συνυαγή είναι της Γωγώς Σαμίου, από τις ελάχοστες που περιγράφουν τρουρέκια με μαγιά σε σκόνη.

Υλικά: 550 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 φακελάκια ξερή μαγιά των 8 γραμμαρίων το ένα!!!
170 γραμμάρια ζάχαρη
1 βανίλια,1 κουταλιά του γλυκού κοφτή μαχλέπι,1/2 κουταλιά του γλυκού κοφτή μαστίχα σε σκόνη,1 κουταλιά του γλυκού
κοφτή αλάτι.!!
1 αυγό
250 γραμμάρια χλιαρό γάλα
80 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από 1 πορτοκαλί
λίγα αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα.!!
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μιξερ τα υγρά υλικά, δηλαδή ξεκινάμε πρώτα χτυπώντας το αυγό στη συνέχεια ρίχνουμε χλιαρό το γάλα τη μάγια το βούτυρο, τα μυρωδικά, το αλεύρι κοσκινισμένο !!και ζυμώνουμε καλά!!!Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 50 βαθμούς ίσα να ζεστάνει λίγο (κλείνουμε το φούρνο )και βάζουμε εκεί το ζυμάρι και αφήνουμε να φουσκώσει, στην συνέχεια παίρνουμε ζυμάρι κάνουμε τρεις λωρίδες για το κάθε τσουρέκι τις πλέκουμε και βάζουμε μέσα σε ταψί αφού το έχουμε καλύψει με λαδόκολλα χωρίζουμε τα δύο τσουρέκια με λαδόκολλα στη μέση για να μην μας κολλήσουν και περιμένουμε πάλι να φουσκώσουν αφού τα έχουμε καλά σκεπασμένα και μέσα στο φούρνο!! Όταν φουσκώσουν αλείφουμε με το αυγό πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 σε αντιστάσεις περίπου 20 λεπτά (Ανάλογα το φούρνο)Είναι πολύ σημαντικό να μην κάψετε το γάλα γιατί θα καεί η δύναμη της μαγιάς και δεν θα φουσκώσουν.!!!!
Following the instructions I describe below, I made my feitina tsourekia with great success, which I kneaded in the bread maker by selecting the kneading and rising program. The recipe is by Gogo Samiou, one of the few who describe tsourekia with yeast powder. Ingredients: 550 grams of all-purpose flour 3 sachets of dry yeast of 8 grams each!!!
170 grams of sugar 1 vanilla, 1 teaspoon of coarse makhlepi, 1/2 teaspoon of coarse mastic powder, 1 teaspoon of coarse salt.!! 1 egg 250 grams lukewarm milk 80 grams butter at room temperature zest of 1 orange a few flaked almonds for sprinkling 1 egg yolk for spreading.!! Execution We put the liquid ingredients in a mixer, that is, we start by beating the egg first, then we add the lukewarm milk, yeast, butter, herbs, sifted flour!! and knead well!!! We have preheated the oven to 50 degrees just enough to warm it up a little (we close the oven) and put the dough there and let it rise, then we take the dough, make three strips for each bun, braid them and put them in a baking pan after we have covered it with parchment paper, separate the two buns with parchment paper in the middle so that they do not stick to us and wait for them to rise again after we have them well covered and in the oven!! When they rise, brush with the egg, sprinkle with the almond fillet and bake in a preheated oven at 180 for about 20 minutes (depending on the oven). It is very important not to burn the milk because the power of the yeast will burn and they will not rise.!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger