Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

'ΚΟΝΤΡΕΣ", ΒΛΑΧΙΚΗ ΜΠΑΤΖΙΝΑ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ ('CONTRES', VLACHI PIE WITH BACON)

Μια πίτα για την καρδιά του χειμώνα, λεπτή μπατζίνα, "κ;Oντρες", το βλάχικο ονομά της. Δεν υπάρχουν σαφείς αναλογίες , φτιάχνουμε ένα μείγμα πηχτού χυλού από αλεύρι καλαμποκιού, τριμμένη κολοκύθα, λίγο γάλα, τριμμένο τυρί φέτα ,λάδι ,λίγο γάλα , νερό, πιπέρι και αλάτι αν σε βάλετε τυρί φέτα στη ζύμη. Σε λαδωμένο ταψί στρώνετε τον πηχτό χυλό πολύ λεπτό και κάνετε βαθουλώματα με τα δάχτυλα.Από πάνω βάλτε κομματάκια τυριού φέτας και  στη καρδιά του χειμώνα τσιγαρίδ ς. Τις έφτιαξα μόνη μου λοιώνοντας κομμάτια από παχύ χοιρινό σε σιγανη φωτιά, αφαιρώντας το λίπος μέχει να μείνουν μικρά κομματάκια κρέατος. Το λίπος το μαζύουμε και το κρατάμε σε βαζάκι. Είναι η γνωστή "λίπα". σε παλιότερους καιρούς, χρησίμευε για λιπαρή ουσία!!

A pie for the heart of winter, thin batter, "kontres", its Vlach name. There are no clear proportions, we make a mixture of thick porridge from corn flour, grated pumpkin, a little milk, grated feta cheese, oil, a little milk, water, pepper and salt if you put feta cheese in the dough. In an oiled baking pan, spread the thick porridge very thinly and make indentations with your fingers. On top, put pieces of feta cheese and in the heart of winter, tsigarids. I made them myself by melting pieces of thick pork on a low heat, removing the fat until small pieces of meat remain. We collect the fat and keep it in a jar. It is the well-known "fat". in older times, it was used as a fatty substance!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger