Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

"ΓΚΑΓΚΟΣΑ" ΜΕ ΠΡΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΚΝΙΔΙΑ ("GAGOSA" WITH LEEKS AND NETTLE)

 


Σήμερα έφτιαξα μια πίτα βλάχικη τη "γκαγκόσα" καθώς την έφτιαχνε η μητέρα μου & τη θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια. Είναι μια πίτα που γίνεται από πράσα & αλεύρι καλαμποκιού. Δεν υπάρχουν σαφείς αναλογίες.  Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα πράσα καθώς & λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια τα βράζουμε λίγα λεπτά & τα στραγγίζουμε & τα στύβουμε καλά. Κατόπιν ανακατεύουμε με τα στυμμένα πράσα τριμμένο τυρί φέτα προσθέτουμε πιπέρι & αλάτι γιατί τα πράσσα είνια γλυκό λαχανικό. Επίσης προσέθεσα και αρκετές  ψιλοκομμένες τσουκνίδες. . Λαδώνουμε με λάδι αντικολλητικό ταψί.& πασπαλίζουμε το ταψί με αλεύρι καλαμποκιού το ραντίζουμε με νερό  ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ λεπτό στρώμα. Τοποθετούμε αλλεπάλληλες στρώσεις μείγματος πράσω, τσουκνίδων & αλευριού καλαμοκιού σε πολύ λεπτές στρώσεις ραντίζοντας διαρκώς με νερό  & λάδι. Καλύπτουμε την επιφάνεια με λεπτό στρώμα αλευριού. Η επιφάνεια πρέπει να είναι πολύ υγρή. Επίσης τοποθέτησα πάνω στο ταψί μερικά κομμάτια τσιγαρίδες (κομματάκια χοιρινού κρέατος με το λίπος του). Η πίτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινήσει  πάνω & κάτω. Τρώγεται συνοδεία γιαουρτιού.

Today I made a Vlach pie called "gagosa" as my mother used to make it & I remember it from my childhood. It is a pie made from leeks & corn flour. There are no clear proportions. We cut the leeks into small pieces as well as a few spring onions, boil them for a few minutes & drain them & squeeze them well. Then we mix grated feta cheese with the squeezed leeks, add pepper & salt because leeks are a sweet vegetable. I also added several chopped nettles. . We oil a non-stick baking pan with oil. & sprinkle the baking pan with corn flour, sprinkle it with water to create a very thin layer. We place successive layers of a mixture of leeks, nettles & corn flour in very thin layers, constantly sprinkling with water & oil. We cover the surface with a thin layer of flour. The surface must be very wet. I also placed a few pieces of tsigarides (small pieces of pork with its fat) on the baking sheet. The pie needs a long time to bake until it turns golden brown on top & bottom. It is eaten with yogurt.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger