Ο " πλαστός" είναι μια πίτα φτιαγμένη από αλεύρι καλαμποκιού & διάφορα χόρτα γνωστή σε όλη την κεντρική Ελλάδα με διάφορα ονόματα. Δεν υπάρχουν σαφείς αναλογίες, πρώτα γίνεται ένας πηχτός χυλός από αλεύρι καλαμποκιού, λίγο αλάτι & πολύ ζεστό νερό που στρώνεται σε λαδωμένο ταψί σε ελάχιστο ύψος σχεδόν 1 εκ. Πάνω σ' αυτό τοποθετούνται ψιλοκομμένα διάφορα χόρτα όπως σπανάκι,λάπατα, τσουκνίδες, φύλλα πράσου, μυρώνια και άλλα ανάλογα με την εποχή πασπαλίζονται με αλάτι & ραντίζονται με ελαιόλαδο. Από πάνω πασπαλίζεται αλεύρι καλαμποκιού
ώστε να τα σκεπάσει & ραντίζονται με άφθονο νερό. Σε εποχές εκτός νηστείας προστίθεται & τριμμένο τυρί φέτα .Ψήνεται μέχρι να ροδοκοκκινήσει πάνω & κάτω.
The "plastos" is a pie made of corn flour and various herbs known throughout central Greece with various names. There is no clear proportions, first becomes a thick batter of corn flour, a little salt and very hot water that can be made on a greased baking sheet to a minimum height almost 1cm. Upon this placed chopped various greens like spinach, Lapata, nettles, leek leaves, Myronia and more depending on the season sprinkled with salt and sprinkle with olive oil. From top sprinkled corn flour to overdoing & sprinkled with plenty of water. In times except fasting added & feta cheese. Baked until rodokokkinisei up & down.
The "plastos" is a pie made of corn flour and various herbs known throughout central Greece with various names. There is no clear proportions, first becomes a thick batter of corn flour, a little salt and very hot water that can be made on a greased baking sheet to a minimum height almost 1cm. Upon this placed chopped various greens like spinach, Lapata, nettles, leek leaves, Myronia and more depending on the season sprinkled with salt and sprinkle with olive oil. From top sprinkled corn flour to overdoing & sprinkled with plenty of water. In times except fasting added & feta cheese. Baked until rodokokkinisei up & down.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου