Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ (EGGPLANT PIE)


 
Είδα τη συνταγή αυτή που περιγράφει αυτή τη βολιώτικη πίτα με τραχανά και τυριά και τη μαγείρεψα με το δικό μου τρόπο.  Η υφή της μελιτζάνας είναι τέτοια, που έχεις την αίσθηση ότι τρως κρέας.

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 28 εκ.

Για τη γέμιση: 
  •  3 μελιτζάνες φλάσκες, σε μεγάλα κομμάτια
  •  4 κρεμμύδια ξερά, στα τέσσερα
  •  1½ κούπα τραχανάς γλυκός
  •  1 μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ
  •  300 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, τριμμένη
  •  250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  •  2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  •  1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  •  80 ml ελαιόλαδο + για το άλειμμα των φύλλων
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τις μελιτζάνες στον πολυκόφτη και τις χτυπάμε να γίνουν ψιλές σαν κιμάς.
  2. Μεταφέρουμε σε τρυπητό και αλατίζουμε. Τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους για περίπου 20 λεπτά.
  3. Ψιλοκόβουμε και τα κρεμμύδια στον πολυκόφτη.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να ροδίσουν ελαφρώς.
  6. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον τραχανά.
  7. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να φουσκώσει.
  8. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τη μελιτζάνα και το κρεμμύδι, τον τραχανά και το γάλα, τα τυριά, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Η συνταγή συνιστά χωριάτικο φύλλο, εγώ έκανα μόνη ζύμη για φύλλο & το χώρισα σε δύο μέρη. Το μισό το χώρισα πάλι στα δύο και έφτιαξα δύο φύλλα σε μορφή σφολιάτας με τον τρόπο που περιγράφεται εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=NeZg-Ma0KN0 . Το υπόλοιπο το χώρισα σε 6 τμήματα & άπλωσα έξι φύλλα, από τα οποία στέγνωσα τα τρία για δύο λεπτά στου 120 βαθμούς.
 Ύστερα έστρωσα την πίτα. Λάδωσα το ταψί & άπλωσα το πρώτο φύλλο σε μορφή σφολιάτας. Κατόπιν λαδώνοντας το  κάθε φύλλο. τοποθέτησα το πρώτο ψημένο, το 1/3 της γέμισης , το πρώτο απλό φύλλο, το δεύτερο ψημένο, το δεύτερο 1/3 της γέμισης, το δεύτερο απλό φύλλο, το τρίτο ψημένο, την υπόλοιπη γέμιση, το δεύτερο φύλλο τύπου σφολιάτας & τέλος το τρίτο απλό φύλλο.
Χάραξα την πίτα τοποθετώντας ένα ποτήρι στο κέντρο & την έψησα σε μέτριο φούρνο 45 λεπτά.
 I saw this recipe that describes this Volos pie with trachana and cheese and I cooked it in my own way. The texture of the eggplant is such that you have the feeling that you are eating meat.
Materials

Servings: for a baking tray 28 cm.

For the filling:
  1.   3 eggplant flasks, in large pieces
  2.   4 dried onions, in four
  3.   1½ cup of trachanas sweet
  4.   1 small can of evaporated milk
  5.   300 gr. slice of our choice, grated
  6.   250 gr. grated gruyere
  7.   2 eggs, lightly beaten
  8.   1/2 teaspoon sweet nutmeg, powdered
  9.   80 ml olive oil + for the spread of the leaves
  10.   salt, freshly ground pepper
Procedure
Put the aubergines in the food processor and beat them until they become minced.
Transfer to a colander and salt. Let them drain for about 20 minutes.
Finely chop the onions in the chopper.
In a pan, heat the olive oil over high heat and sauté the aubergines for 3-4 minutes, until golden brown.

Add the onions and sauté for another 3-4 minutes, until they take out their liquids and turn slightly brown.
In a saucepan, heat the milk over medium heat and add the trachana.
Remove from the heat and let it rise.
In a large bowl, mix well the eggplant and onion, the trachana and the milk, the cheeses, the eggs, the nutmeg and the salt and pepper.
Preheat the oven to 180 ° C.
The recipe is a village sheet, I made only dough for a sheet & divided it into two parts. I split the half in two again and made two sheets in the form of puff pastry in the way described here: https://www.youtube.com/watch?v=NeZg-Ma0KN0 I divided the rest into 6 parts & spread six sheets, of which I dried the three for two minutes at 120 degrees.
  Then I spread the pie. I greased the pan & spread the first sheet in the form of puff pastry. Then oiling each leaf. I placed the first baked, 1/3 of the filling, the first plain sheet, the second baked, the second 1/3 of the filling, the second plain sheet, the third baked, the rest of the filling, the second puff pastry sheet & finally the third simple sheet.
I carved the pie by placing a glass in the center & baked it in a medium oven for 45 minutes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger