Είδα τη συνταγή αυτή που περιγράφει αυτή τη βολιώτικη πίτα με τραχανά και τυριά και τη μαγείρεψα με το δικό μου τρόπο. Η υφή της μελιτζάνας είναι τέτοια, που έχεις την αίσθηση ότι τρως κρέας.
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 28 εκ.
Για τη γέμιση:- 3 μελιτζάνες φλάσκες, σε μεγάλα κομμάτια
- 4 κρεμμύδια ξερά, στα τέσσερα
- 1½ κούπα τραχανάς γλυκός
- 1 μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ
- 300 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, τριμμένη
- 250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
- 80 ml ελαιόλαδο + για το άλειμμα των φύλλων
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Βάζουμε τις μελιτζάνες στον πολυκόφτη και τις χτυπάμε να γίνουν ψιλές σαν κιμάς.
- Μεταφέρουμε σε τρυπητό και αλατίζουμε. Τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους για περίπου 20 λεπτά.
- Ψιλοκόβουμε και τα κρεμμύδια στον πολυκόφτη.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να ροδίσουν ελαφρώς.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον τραχανά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να φουσκώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τη μελιτζάνα και το κρεμμύδι, τον τραχανά και το γάλα, τα τυριά, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ύστερα έστρωσα την πίτα. Λάδωσα το ταψί & άπλωσα το πρώτο φύλλο σε μορφή σφολιάτας. Κατόπιν λαδώνοντας το κάθε φύλλο. τοποθέτησα το πρώτο ψημένο, το 1/3 της γέμισης , το πρώτο απλό φύλλο, το δεύτερο ψημένο, το δεύτερο 1/3 της γέμισης, το δεύτερο απλό φύλλο, το τρίτο ψημένο, την υπόλοιπη γέμιση, το δεύτερο φύλλο τύπου σφολιάτας & τέλος το τρίτο απλό φύλλο.
Χάραξα την πίτα τοποθετώντας ένα ποτήρι στο κέντρο & την έψησα σε μέτριο φούρνο 45 λεπτά.
I saw this recipe that describes this Volos pie with trachana and cheese and I cooked it in my own way. The texture of the eggplant is such that you have the feeling that you are eating meat.
Materials
Servings: for a baking tray 28 cm.
For the filling:
- 3 eggplant flasks, in large pieces
- 4 dried onions, in four
- 1½ cup of trachanas sweet
- 1 small can of evaporated milk
- 300 gr. slice of our choice, grated
- 250 gr. grated gruyere
- 2 eggs, lightly beaten
- 1/2 teaspoon sweet nutmeg, powdered
- 80 ml olive oil + for the spread of the leaves
- salt, freshly ground pepper
Procedure
Put the aubergines in the food processor and beat them until they become minced.
Transfer to a colander and salt. Let them drain for about 20 minutes.
Finely chop the onions in the chopper.
In a pan, heat the olive oil over high heat and sauté the aubergines for 3-4 minutes, until golden brown.
Add the onions and sauté for another 3-4 minutes, until they take out their liquids and turn slightly brown.
In a saucepan, heat the milk over medium heat and add the trachana.
Remove from the heat and let it rise.
In a large bowl, mix well the eggplant and onion, the trachana and the milk, the cheeses, the eggs, the nutmeg and the salt and pepper.
Preheat the oven to 180 ° C.
The recipe is a village sheet, I made only dough for a sheet & divided it into two parts. I split the half in two again and made two sheets in the form of puff pastry in the way described here: https://www.youtube.com/watch?v=NeZg-Ma0KN0 I divided the rest into 6 parts & spread six sheets, of which I dried the three for two minutes at 120 degrees.
Then I spread the pie. I greased the pan & spread the first sheet in the form of puff pastry. Then oiling each leaf. I placed the first baked, 1/3 of the filling, the first plain sheet, the second baked, the second 1/3 of the filling, the second plain sheet, the third baked, the rest of the filling, the second puff pastry sheet & finally the third simple sheet.
I carved the pie by placing a glass in the center & baked it in a medium oven for 45 minutes.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου