Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΡΥΔΙ (CONFECTION OF NUTS)

Εφέτος έκανα γλυκό καρύδι με τη φλούδα τους όπως ακριβώς το έφτιαχνε η αείμνηστη εξαδέλφη της μητέρας μου Δούκα(Σμαραγδή) Κυργώτη στο χωριό Μαλακάσι Καλαμπάκας που το θυμάμαι με νοσταλγία από τα παιδικά μου χρόνια. Τη φλούδα  τους δεν τα καθαρίσουμε & στο τέλος γυαλίζει σαν λουστρίνι.
Τα  καρυδάκια  τα έβαλα σε κατσαρόλα με αρκετό νερό & άλλαζα συχνά το νερό επί ένα μήνα για να ξεπικρίσουν. Βράζουμε τα καρυδάκια 10' λεπτά, πετάμε το νερό, ξανά 3 φορές για λίγο.
Χρειαζόμαστε 1 κιλό ζάχαρη για κάθε κιλό καρυδάκια & 3 ποτήρια νερό
10-15 γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλα
Λίγη λεμονόφλουδα
Χυμός ενός λεμονιού
Προαιρετικά 2 μεγάλες κουταλιές μέλι
 Βάζουμε τη ζάχαρη με ανάλογο  νερό και τα μυρωδικά να βράσουν 5-7 λεπτά και ρίχνουμε μέσα τα καρυδάκια.  Την επομένη αφού αφαιρέσουμε τα καρυδάκια απ' το σιρόπι, προσθέτουμε το μέλι (αν βάλουμε) και δένουμε οριστικά το γλυκό μας. Όσο βράζει αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στις άκρες της κατσαρόλας με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο πριν το κατεβάσουμε από το μάτι. Ρίχνουμε τα καρυδάκια & τα βράζουμε πολύ λίγο να ενσωματωθούν με το σιρόπι. Βάζουμε το γλυκό ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
This year I made sweet walnuts in their skins just as he made the unforgettable cousin of my mother Duka (Smaragdi) Kyrgoti in the village Malakasi of Kalambaka who remember fondly from my childhood. Peeled not clean & at the end shines like patent leather.
The socket wrenches I put them in a saucepan with enough water and frequently change the water for a month to get the bitterness. Boil the socket 10 'minutes, we throw water again 3 times for a while.
We need 1 kg of sugar per kilo socket wrenches and 3 cups water
10-15 cloves
1 cinnamon stick
little lemonoflouda
Juice of one lemon

Optional 2 large tablespoons honey
Put sugar in like water and herbs to boil 5-7 minutes and pour in the socket wrenches. The day after we remove the socket wrenches from the syrup, add the honey (if we put) and finally we tie our sweet.
The boil remove foam generated on the edges of the pan with a spoon. Add the lemon juice just before you download it from the eye. Add the socket wrenches and boil very little to integrate with the syrup. Put the sweet hot in sterilized jars, and seal the let them cool upside.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger