Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΖΑΓΟΡΙΣΙΑ ΠΙΤΑ (ZAGORIAN PIE)

Αυτή η τυρόπιτα συνηθίζεται να φτιάχνεται στα χωριά του Ζαγοριού.
Την έφτιαξα ακολουθώντας τις οδηγίες του περιοδικού "Γαστρονόμος".
Υλικά:
  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γραμ. βούτυρο πρόβειο, λιωμένο
  • 500 ml χλιαρό γάλα (ή 250 ml γάλα και 250 ml νερό)
  • 450 γραμ. φέτα θρυμματισμένη
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, καλά χτυπημένα
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, τριμμένο
  • Λίγο ξύσμα λεμονιού
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • Εκτέλεση:
     Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Παίρνουμε λίγο από το υπόλοιπο βούτυρο (ή το λάδι) και αλείφουμε το ταψί. Ψήνουμε λίγο το ταψί με το αλειμμένο βούτυρο. ,Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, το πιπέρι. Ανακατεύουμε, κάνουμε στη μέση πηγαδάκι και ρίχνουμε τα αυγά, το μισό βούτυρο και το μισό γάλα. Χτυπάμε με αυγοδάρτη καλά να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα καθώς χτυπάμε. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο. Πρέπει να γίνει ένας χυλός πηχτός σαν μέλι. Κρατάμε λίγο από το τυρί και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στο χυλό.
  • Αδειάζουμε μέσα το χυλό στο· καμένο ταψί ,αυτό κάνει την πίτα να μην κολλάει στο ταψί.
  •  Πρέπει να έχει ύψος περίπου 3 εκ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τυρί που κρατήσαμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.  Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι.. Ψήνουμε την πίτα για περίπου 40 - 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  • This pie is usual to cook in the villages of Zagori.
    I made the following "Gastronomos" magazine's instructions.
  • Materials:
    1/2 kilo flour self raising
    200 g. Sheep butter, melted
    500 ml lukewarm milk (or 250 ml of milk and 250 ml of water)
    450 g. Crumbled feta cheese
    4 eggs, preferably organic, well beaten
    1 scant tsp. teaspoon salt
    black pepper, grated
    A little lemon zest
    sesame seeds for sprinkling
  • Implementation:
     Preheat oven to 180 ° C. We get a little of the remaining butter (or oil) and coat the pan. just bake the pan with butter smeared. , Place in a bowl the flour with salt and pepper. Stir, do well in the middle and add the eggs, half butter and half milk. Beat with whisk well to make a smooth mixture. Add the remaining milk, beat well. You may not need all. Must be a gruel thick as honey. We keep a little of the cheese and the rest is added to the batter.
    Pour into the batter in pan; burnt, it makes the cake does not stick to the pan.
     Must have a height of about 3 cm. Sprinkle the surface with cheese we kept and drizzle with remaining butter. Optionally sprinkle with sesame .. Bake the pie for about 40-45 minutes or until golden brown.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger