Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΑ ΡΑΝΤΙΣΤΗ (THESSALIEN PIE OF GREENS

Σας δείχνω την παραδοσιακή πίτα που έφτιαξα αλλαγμένη σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.
(Στη  Θεσσαλία ονομάζουμε λαχανόπιτες όλες τις πίτες που γίνονται με χόρτα).
Γι α τη γέμιση χρειάζονται περίπου 800 γραμ. χόρτα δηλ. σπανάκι,λάπατα,τσουκνίδες, σέσκουλα (παζιά) πρασσόφυλλα , μυρώνια, μυριστικά & ότι άλλο βρίσκετε ανάλογα με την εποχή από τα οποία μόνο το ένα τρίτο να είναι σπανάκι , όχι περισσότερο γιατί το σπανάκι βγάζει πολλά υγρά.Αυτά τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα πλύνομε . Σ αυτή την κατάσταση μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο περίπου μια εβδομάδα. Την ημέρα που θα φτιάξουμε την πίτα τα πλένουμε πολύ καλά & τα τοποθετούμε σε στραγγιστήρι  αλατίζοντας τα καλά για να βγάλουν τα υγρά τους .
Περίπου δύο κούπες θρυμματισμένη φέτα ή μείγμα φέτας & ανθότυρου. Αν η πίτα μας θέλουμε να είναι νηστίσιμη παραλείπουμε τη φέτα.
Για την πίτα χρειάζονται δώδεκα λεπτά φύλλα. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο τύπου χωριάτικο χρειάζονται λιγότερα. Προτιμήστε φύλλο που υπάρχει σε σχήμα κατάλληλο για στρογγυλό ταψί.
Εγώ φτιάχνω μόνη μου φύλλο της βέργας δεν είναι δύσκολο , προσπαθήστε το.
Για μια πίτα για στρόγγυλο ταψί που να χωράει στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας χρειάζονται:
Σχεδόν τέσσερις κούπες αλεύρι μαλακό
Σχεδόν μιάμιση κούπα νερό (καλύτερα επιτραπέζιο εμφιαλωμένο που δεν περιέχει χλώριο).
Μια κουταλιά λάδι.          Μια κουταλιά ξύδι.
Μισό κουταλάκι αλάτι.      Ένα κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ.
Αυτά τα ζυμώνετε καλά & χωρίζετε τη ζύμη σε δώδεκα μπαλάκια.
Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή επιλέξτε το πρόγρμμα μόνον ζύμωμα , ζυμώνεται καλά, εγώ αυτό κάνω.
Ετοιμάστε πρώτα τη ζύμη & μετά ετοιμάστε τα χόρτα, η ζύμη πρέπει να περιμένει λίγο να ωριμάσει.
Κατόπιν ανοίγω τα φύλλα με τον πλάστη (βέργα) πασπαλίζοντας το κάθε μπαλάκι με νιζεστέ. (Βοηθά πολύ στο άνοιγμα του φύλλου. Αν εξασκηθείτε μπορείτε να κάνετε τόσο λεπτά φύλλα που βάζοντας τα πάνω από εφημερίδα μπορείτε να διαβάσετε τα γράμματα!!!!!!!!!!!),
Εγώ έχω εξασκηθεί να τα ανοίγω δυο-δυο ή τρία-τρία για εξοικονόμηση χρόνου.

Για την ανωτέρω πίτα τα τρία πρώτα φύλλα που θ' απλώσετε να τα ξηράνετε λίγο σε φούρνο σε θερμοκρασία 75-100ο Κ για να μπορούν ν' απορροφήσουν τα υγρά των χόρτων. Σε όλες τις πίτες με υδαρή γέμιση το στεγνωμένο φύλλοστο ψήσιμο απορροφά την παραπάνω υγρασία.
Μόλις ζυμώσετε τη ζύμη τρίψτε & στεγνώστε καλά τα λάχανα. Λαδώστε καλά το ταψί. Στρώνετε πρώτα τέσσερα φύλλα χωρίς να το ζαρώνετε , αλείφοντας το καθένα  με λάδι χρησιμοποιώντας πινέλο σιλικόνης . Τα φύλλα πρέπει να ξεχειλίζουν απ' το ταψί. Βάζετε ένα ψημένο φύλλο.
Υπολογίζετε να μείνουν τρία φύλλα (τα καλύτερα) για την πάνω επιφάνεια.
Πάνω από το ψημένο φύλλο πασπαλίζουμε ένα τμήμα από τα στραγγισμένα χόρτα & τη θρυμματισμένη φέτα. Συνεχίζουμε με ένα φύλλο ωμό,  λαδώνουμε, ένα ψημένο μέχρι να τελειώσουμε τα χόρτα.  Γιαυτό η πίτα λέγεται ραντιστή , γιατί τα υλικά πέφτουν πασπαλιστά.
Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων προς τα μέσα . Παλιότερα που τα ταψιά ήταν μεγαλύτερα & οι πίτες ψήνονταν σε παραδοσιακούς φούρνους γύριζαν τα περισσεύματα των φύλλων στριφτά σχηματίζοντας το λεγόμενο "κόθωρο". Τέλος στρώνουμε τα τρία τελευταία φύλλα λαδώνοντας τα. Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας πιέζοντας το μαχαίρι ως τον πάτο  ή σε ρόμβους (μπακλαβαδωτά) ή σε τρίγωνα όπως έκανα εγώ βάζοντας ένα  ποτήρι στο κέντρο. Ψήνουμε στους 180ο Κ περίπου μια ώρα ώσπου να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια. Τρώγεται ζεστή ή κρύα με τη συνοδεία γιαουρτιού.
Δεν είναι κάτι πολύ εύκολο αλλά αξίζει τον κόπο.

I show you the traditional pie I made changed according to current data.
(In Thessaly call lachanopites all the pies made ​​with greens).
For a filling takes about 800 grams of spinach, greens ie, wimp, nettles, chard ,leaves of  leeks, myron & Smell that others are depending on the season, of which only the third is spinach, not more because spinach takes many ygra.Afta Finely chop without the wash. In this situation we can keep in the refrigerator about a week. The day you make the pie wash thoroughly and place them in a strainer salting them well to get their fluids. In all the pies with the dried slurry filling in  the baking sheet absorbs more moisture.
About two cups crumbled Feta cheese or feta cheese & cream cheese mixture. If we want the pie to be fasting omit thecheese  .
For the pie needed twelve minutes leaves. If you use a formula sheet need less rustic. Prefer sheet is in a shape suitable for round pan.
I make myself the spear leaf is not difficult, try it.
For a round pie pan that fits in the oven cooker needed:
Nearly four cups flour soft
Almost half cup water (bottled better desktop that does not contain chlorine).
A spoonful of oil. A spoonful of vinegar.
Half a teaspoon of salt. A teaspoon baikin powder.
These knead well and divide the dough into twelve balls.

If you select the programs breadmaker only kneading, knead well, I do it.
Prepare the dough first and then prepare the greens, the dough should wait a while to mature.
Then I open the leaves with a rolling pin (rod) sprinkled each ball with corn flaur. (It helps a lot in opening the sheet. Practice if you can do so thin sheets of putting up newspaper you can read the letters!!!!)
I have practiced them open two-two or three to three to save time.
For this pie first three leaves will spread to dry while in an oven at 75-K to can absorb fluids grasses.

Just knead the dough and rub dry the sprouts. Grease the pan well. Lay the first four cards without the wimple, brushing each with oil using a silicone brush. The leaves should be overflowing from the pan. Put a baked sheet.
Expect to stay three cards (the best) for the upper surface.
Over the baked sheet sprinkle a portion of the drained greens and the crumbly slice. We continue with a sheet of raw, Ladon, a fired up to finish the greens. Therefore Pie said sprinklers because materials fall dusting.
Turn leftovers leaf inwards. Previously pans that were larger and pies baked in traditional ovens turned leftovers leaf rolling forming the so-called "kothoro." Finally we lay the last three leaves lubricating them. Scratching the surface of the pie pressing the knife to the bottom or in lozenges (as in baklava) or in triangles as I did putting a glass in the center. Bake to 180 K about an hour until red the surface.  Eaten hot or cold, accompanied by yogurt.




3 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι νοστιμότατη......
    Καλό μήνα να έχουμε Λίλα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρυσομέλισσες3 Μαρτίου 2013 - 8:31 μ.μ.

    Aχ αυτές οι πίττες με το χειροποίητο φύλλο !!! Ονειρεμένες......Να είσαι καλά για τη λεπτομερή περιγραφή...Καλοφάγωτη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία συνταγή χορτόπιτας!!!
    Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #24 :)
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή